Corona update: vaccins en gesprek over vaccinatie

Zorgmedewerkers, Zorgaanbieders

Geplaatst op: 8 september 2022

Inmiddels heeft het Europees Medicijn Agentschap (EMA) ook de vernieuwde coronavaccinaties van Comirnaty en Spikevax goedgekeurd.Deze (bivalente) vaccins kunnen gebruikt worden vanaf 12 jaar en ouder na een afgeronde basisserie. Onderzoek laat zien dat de vaccins van Comirnaty en Spikevax een sterke immuunrespons opwekken tegen omikron en de originele SARS-CoV-2-stam. Bijwerkingen zijn vergelijkbaar met de originele, monovalente, mRNA-vaccins. Naar verwachting zullen de vernieuwde vaccins ingezet worden als herhaalprik voor de komende vaccinatiecampagne. Meer informatie over het advies van de EMA en de werkzaamheid is te vinden op op de website van het European Medicins Agency.

Novavax
Het EMA heeft op 1 sept. jl. het gebruik van Novavax als boostervaccinatie voor volwassenen goedgekeurd. Nadere informatie over de inzet van Novavax als boostervaccinatie in Nederland volgt.

Nascholingsvideo: Hoe voer ik een goed gesprek over vaccinatie

Hoe kunt u een goed gesprek over vaccinatie voeren met iemand die veel vragen of twijfels heeft, of er uitgesproken kritisch of afwijzend tegenover staat? Wat is een ‘goed’ gesprek en waarom zou u dat gesprek überhaupt moeten willen voeren?

In deze nascholing wordt er met voorbeelden uit de praktijk gekeken naar het verloop van verschillende gesprekken tussen medische professionals en hun cliënt. Op basis van wetenschappelijk onderzoek, geeft hoogleraar Hedwig te Molder (VU Amsterdam) concrete adviezen en tips voor het voeren van betere gesprekken over vaccinatie.

De video is door iedereen gratis te bekijken en voor zorgprofessionals met een BIG-registratie is het mogelijk om accreditatiepunten te ontvangen. (Wilt u de video zonder inlog en accreditatiepunten bekijken, klik dan vervolgens op ‘anoniem’ en ‘annuleer’).

Nascholing: hoe voer ik een goed gesprek over vaccinatie?

Bron: RIVM

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.