Complete zorgsector doet oproep aan kabinet en parlement

Zorgmedewerkers, Zorgaanbieders

Geplaatst op: 16 september 2021

Vakbonden, werkgevers en beroepsverenigingen in de zorg hebben de handen ineen geslagen om voor Prinsjesdag nog één keer een dringend beroep op het demissionaire kabinet te doen. Er moet meer geld beschikbaar komen voor zorg en welzijn, schrijft Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg en Welzijn, in een open brief namens de sector.

In de brief schetsen de ondertekenaars een indringend beeld van de Nederlandse gezondheidszorg. “Er wordt al te lang te veel gevraagd van degenen die de zorg draaiend houden: de zorg- en welzijnsprofessionals. Dagelijks merken zij de effecten van personele tekorten. Tegelijkertijd neemt het aantal patiënten en cliënten voor wie zij zorgen toe en krijgen zij te maken met steeds zwaardere (gezondheids-)problematiek. Daarbovenop neemt het ziekteverzuim al jaren toe en is het nog nooit zo hoog geweest als nu. Dat betekent dus meer en zwaarder werk, met minder collega’s.”

Gat dichten
De sector wijst erop dat zijn mensen voor deze zware opgave bovendien minder goed betaald worden dan mensen in andere sectoren. “De salarissen van zorg- en welzijnsprofessionals liggen gemiddeld maar liefst 9 en 6 procent lager dan het salaris in de marktsector en de publieke sector. Nu voor iedereen tastbaar is dat de zorg heel belangrijk is, is dit het moment om dit gat te dichten. Daarvoor zijn extra investeringen nodig.”

Kwakkelen we door?

De ondertekenaars roepen het kabinet op om te investeren in betere beloning, meer zeggenschap en mogelijkheden voor begeleiding en ontwikkeling. “Met Prinsjesdag is het erop of eronder. Kwakkelen we door en bezwijken steeds meer professionals onder de druk, of gaan we investeren en oplossingen bieden? Het is tijd om de maatschappelijke waardering om te zetten in substantiële investeringen. Daar heeft heel Nederland profijt van.”

Open brief

Bron: CNV

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.