Mogelijke compensatie voor zorgorganisaties voor hoge energierekening

Geplaatst op: 13 oktober 2022

Compensatie hoge energierekening

Vorige week stuurde minister Adriaansens en Jetten een brief naar de Tweede Kamer. Hierin staat, naast de maatregelen voor de huishoudens, ook een passage opgenomen over een regeling voor bedrijven. Een woordvoerder van Economische Zaken en Klimaat (EZK) laat weten dat deze regeling ook kan gelden voor zorginstellingen: “Er zullen ook zorginstellingen zijn die een klein- of middelgroot bedrijf zijn én energie-intensief.”

Mogelijkheden

Uit deze brief blijkt dat er vooralsnog twee mogelijkheden komen:

  1. Het tijdelijk prijsplafond dat ook voor huishoudens van toepassing is, is ook voor een deel van het MKB, verenigingen en stichtingen van toepassing .
  2. Energie-intensief MKB: deze bedrijven ontkomen vanwege de aard van hun productieproces of type dienstverlening niet aan een hoog energieverbruik
    ‘Omdat met name kleine ondernemers regelmatig ook beperkte buffers hebben, bijvoorbeeld door de zware coronaperiode, kunnen zij de hogere energiekosten vaak niet zelf op vangen.

Tegemoetkoming Energiekosten

De Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) zoals die in de kamerbrief beschreven staat, is gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van een ondernemer. De compensatie bestaat dan uit een deel van de kostenstijging in dit jaar en in 2023. De vergoeding bedraagt een percentage van de kostenstijging boven een referentieprijs. Er wordt een maximale vergoeding per bedrijf gehanteerd. De regeling is tijdelijk en is gericht op het energie intensieve MKB (op basis van energiekosten als percentage van de omzet). Rijksdienst voor Ondernemer Nederland (RVO) gaat deze regeling uitvoeren.

Deze regeling werkt de minister van EZK met RVO en de overige betrokken partijen nader uit en wordt binnenkort verwacht.

Dat volstaat natuurlijk niet voor energie-intensieve MKB’ers die nu al in acute problemen zitten en nog de winter te gaan hebben. Daarom is de inzet om vanaf november al maatregelen gereed te hebben om voor ondernemers (tijdelijk) de bedrijfslasten te verlagen, zodat zij de benodigde liquiditeit houden. Op dit moment worden verschillende opties bekeken.’

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.