Compensatie energiekosten 2022 voor zorgaanbieders langdurige zorg

ZIN | Wlz

Geplaatst op: 9 februari 2023

Compensatie energiekosten 2022

Op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de NZa een regeling uitgewerkt ter compensatie van de hogere energiekosten in 2022. De regeling bestaat uit twee delen: een generieke en een specifieke compensatie en geldt voor:

  • Zorgaanbieders in de langdurige zorg
  • Zorg die wordt geleverd in natura
  • 2022

Generieke compensatie

De generieke compensatie geldt voor al deze zorgaanbieders. Het is niet nodig om hier een aanvraag voor te doen of verantwoording af te leggen. De productieafspraak wordt opgehoogd met 0,26530% en  wordt automatisch verwerkt in de nacalculatie Wlz 2022. Met deze regeling verdeelt de NZa 70 miljoen euro over de zorgaanbieders.

Specifieke compensatie

De specifieke compensatie waar zorgaanbieders aanspraak op kunnen maken, is mogelijk als de energiekosten in 2022 meer dan 20% zijn gestegen ten opzichte van de energiekosten in 2021. De zorgaanbieders kunnen samen met het zorgkantoor hun aanvraag indienen via de nacalculatie Wlz 2022 bij de NZa. Voor deze regeling is nog eens 30 miljoen beschikbaar.

Geen informatie over pgb-aanbieders

Deze regeling is niet van toepassing op pgb-aanbieders. Wij hebben bij het ministerie van VWS vragen gesteld of wij ook voor deze groep binnenkort een tegemoetkoming kunnen verwachten. We houden u hierover natuurlijk op de hoogte.

Klik hier voor de regeling

Bron: NZa

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.