BVKZ en Checklist Eigen Regie

Geplaatst op: 18 november 2021

Checklist eigen regie

checklist-eigen-regieNaar aanleiding van een motie van D66 heeft minister De Jonge in november 2020 aan de Tweede Kamer toegezegd dat hij een meetlat gaat ontwikkelen om cliënten te helpen om de mate van eigen regie in wooninitiatieven in kaart te brengen. De Jonge zegde toe dit samen met Per Saldo te willen doen. Daarbij was De Jonge van plan om de meetlat niet te beperken tot PGB gefinancierde wooninitiatieven alleen. Om die reden heeft hij ook BVKZ gevraagd om mee werken aan de meetlat.

Meetlat

BVKZ gelooft in de kracht van eigen regie en is van mening dat dit niet beperkt zou moeten blijven tot  uitsluitend houders van een PGB. Initiatieven om eigen regie van cliënten te bevorderen steunen wij graag dus hebben wij onze medewerking, en die van leden van BVKZ, aan het ontwikkelen van de meetlat toegezegd.

BVKZ heeft daarbij kenbaar gemaakt dat we onze twijfels hebben bij een instrument dat het doel heeft om de mate van eigen regie in wooninitiatieven met elkaar te vergelijken en te scoren op een schaal van 1 tot 10. De strikt persoonlijke invulling van eigen regie past immers niet bij het idee dat je daar een voor iedereen gelijke score aan zou kunnen hangen. Een element dat voor de één belangrijk is, kan immers voor een ander veel minder zwaar wegen. Hoe kun je zoiets vangen in één objectieve score?

Van meetlat naar checklist

Gaandeweg het proces is de meetlat daarom omgevormd tot een checklist voor eigen regie. Dit is een hulpmiddel voor beoogd bewoners om samen met het wooninitiatief het goede gesprek te kunnen voeren over eigen regie. De checklist bevat een lange lijst van vragen die u zou kunnen stellen over de mogelijkheden (en onmogelijkheden) die een wooninitiatief biedt voor het voeren van eigen regie. Van praktische vragen over de dag invulling tot vragen over de financiële transparantie en over de mogelijkheden om bijvoorbeeld de eigen zorgverlener te kunnen kiezen. Zorgvragers krijgen met deze checklist een veel beter beeld van het soort vragen wat zij aan een wooninitiatief kunnen stellen. Over welke onderwerpen zulke vragen kunnen gaan. Het hanteren van de checklist helpt om te komen tot een breder en beter gesprek over de vraag waar en hoe een cliënt zou willen wonen en hoe hij/zij de bijbehorende zorg kan aanpassen aan de eigen wensen.

De antwoorden die het wooninitiatief geeft op de gestelde vragen kunnen door de cliënt gewogen worden doordat deze kan aangeven hoe zwaar dat specifieke onderwerp voor de cliënt weegt. Dat maakt het voor de cliënt mogelijk om verschillende wooninitiatieven goed met elkaar te vergelijken met betrekking tot precies die elementen van eigen regie die voor hem persoonlijk van belang zijn.

Checklist

De ontwikkeling van de checklist is nu in de afrondende fase. BVKZ is van mening dat met deze checklist een goed bruikbaar instrument is gemaakt, dat helpt bij het vergroten van eigen regie van bewoners en bij het vinden van de juiste match tussen vraag en aanbod in kleinschalig wonen.

bvkz

Wilt u ook betrokken zijn bij de ontwikkelingen in de zorgsector? Dat kan, door lid te worden van onze branchevereniging. Wilt u eerst meer informatie over ons als branchevereniging? Bekijk dan onze website voor meer informatie of neem contact met ons op via [email protected] of 0162 69 60 60. We staan u graag persoonlijk te woord. 

Ik wil lid worden

Door: Mark van Barschot – Directeur BVKZ

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.