Onderhandelingsresultaat CAO VVT

VVT

Geplaatst op: 10 maart 2022

cao-vvt-2022CAO VVT 2022

Werkgevers en vakbonden, waaronder FNV, hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over de cao Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT). Het bereikte akkoord voor een nieuwe CAO voor medewerkers in de VVT is uniek. Voor het eerst in jaren hebben de vakbonden en werkgevers niet slechts aanpassingen van bestaande CAO-artikelen overeengekomen, maar is er een hele nieuw CAO-tekst gemaakt. Dat maakt dat er meer ingespeeld kan worden op de huidige én te verwachten toekomstige arbeidsomstandigheden.

Salaris

De aanvangssalarissen zijn verbeterd, waardoor de sector aantrekkelijker is voor jongeren en zij-instromers. Op 1 maart 2022 krijgen alle medewerkers er 2% bij, met een minimum van 65 euro per maand. De salarisschalen FWG 25 t/m 65 krijgen daar 1,25% bovenop. Op 1 maart 2023 krijgt iedereen er nog 3% bij. Ook zijn er vergoedingsregelingen geharmoniseerd waardoor de verschillen tussen thuiszorg en verpleeghuiszorg zijn weggenomen, in het voordeel van medewerkers in de thuiszorg.

Reiskosten

Daarnaast is er een eerste stap gezet in de verbetering van de reiskostenvergoeding. De eigen bijdrage op de reiskosten woon-werkverkeer verdwijnt en de vergoeding wordt 9 cent per kilometer. Voor het werkverkeer gaat de vergoeding voor de eerste 10 kilometer van 15 naar 19 cent. De vergoeding boven 10 kilometer blijft 27 cent netto.

Vermindering werkdruk en meer zeggenschap over werktijden

Verder zijn er afspraken gemaakt over vermindering van de werkdruk en het verbeteren van roosters. Door de nieuwe afspraken krijgen werknemers meer zeggenschap en zekerheid over werktijden, en een betere werk-privébalans.

De bonden leggen het resultaat voor aan hun leden. Als die akkoord gaan, geldt de nieuwe CAO met terugwerkende kracht vanaf 1 januari van dit jaar. Ze loopt door tot 31 december 2023.

Bron: FNV 

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.