Campagne ‘samen beslissen’ van start

Zorgmedewerkers

Geplaatst op: 9 september 2021

Cliënten en zorgverleners hebben elkaar nodig om tot goede zorg te komen. Want door samen te beslissen zijn mensen meer tevreden over zorg en ondersteuning en houden zij zich beter aan de afspraken die zij met hun zorgverlener maken. Helaas is samen beslissen in de zorg op dit moment nog te weinig ‘samen’. Daarom is deze week de campagne ‘Samen Beslissen van start gegaan.

De campagne is een initiatief van patiëntenorganisaties en brancheorganisaties uit de medisch-specialistische zorg, huisartsenzorg, paramedische zorg en wijkverpleging.

Samen beslissen is lastig

Mensen hebben moeite met het onder woorden brengen van wensen. En soms zit het gevoel in de weg dat ze de zorgverlener niet goed genoeg kennen. Maar ook zorgverleners kunnen meer doen. Zij overschatten op hun beurt de mate waarin zij samen met de patiënt beslissen.

Informatie en ondersteuning

  • Op de website ‘begin een goed gesprek’ tref je veel informatie aan. Je vindt er tips, informatiemateriaal en ervaringen van andere zorgverleners.
  • Dementiezorg voor Elkaar ontwikkelde een toolbox met gespreksmodellen, materialen om te communiceren  mensen met dementie en hun naasten en kennisvideo’s.
  • Vilans ontwikkelde een stappenplan ‘Samen beslissen met ouderen’; een gespreksmodel.
  • Op de website van Beter Oud staat ook een aantal tips voor zorgverleners die gericht zijn op het samen beslissen met ouderen en hun naasten: 10 tips voor zorgverleners

Bron: Vilans en Zorgverzekeraars Nederland

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.