BVKZ start samenwerking met NVTZ speciaal voor kleinschalige zorgaanbieders

Wtza

Geplaatst op: 25 mei 2022

Samenwerking NVTZ 

In onze vorige openbare nieuwsbrief informeerden wij u over de voorgenomen samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Toezichthouders in de Zorg (NVTZ). Inmiddels hebben we voor de leden van BVKZ een interessant programma kunnen realiseren, waarin we de mogelijkheid bieden om de komende twee jaar onze leden te ondersteunen bij het regelen van hun intern toezicht.

Wtza en intern toezicht

De Wet Toetreding Nieuwe Zorgaanbieders (Wtza) is op 1 januari van dit jaar in werking getreden. Eén van de doelstellingen van deze nieuwe wet is het versterken van het intern toezicht bij zorgorganisaties. Alle instellingen met meer dan tien zorgverleners, in de Zvw/Wlz-zorg, moeten beschikken over een intern toezichthoudend orgaan bestaande uit 3 personen.

Dilemma

Het aantal zorgaanbieders dat een intern toezicht (nodig) heeft, neemt door de invoering van deze wet toe. Dit levert, zoals we meerdere malen hebben aangegeven, naast een capaciteit’s probleem, ook een kwaliteitsprobleem op dat mogelijk een ongewenst effect heeft op de bedoeling van de wet.  

Behoefte

Onze achterban heeft een duidelijke behoefte aan ondersteuning bij het voldoen aan de interne toezichtplicht vanuit de Wtza, waaronder laagdrempelige algemene informatie, ondersteuning bij het samenstellen en instellen van de raad en de professionalisering van het intern toezicht.

Programma en deelname

Vorige maand hebben we het ondersteuningsprogramma definitief vorm gegeven en zijn we gestart met de eerste activiteiten. Afgelopen en komende weken brengen we onze leden, via informatiebijeenkomsten, op de hoogte van het programma-aanbod en bieden we ruimte aan het bespreken van knelpunten. Deze knelpunten worden weer meegenomen in het finetunen van het programma.

Bekijk hier het programma

Aanmelden leden BVKZ

Meerdere stromen

Het samenwerkingsprogramma tussen NVTZ en BVKZ  is tot stand gekomen door een toegekend subsidieproject van VWS aan de NVTZ. Bij de start van het project ligt de focus vooral op de achterban van BVKZ. In de loop van het project wordt dit verbreed naar de achterban van andere brancheorganisaties en organisaties die niet bij een branche zijn aangesloten. De NVTZ heeft voor de samenwerking met andere partijen diverse stromen ingericht. Informatie hierover wordt gedeeld via de betreffende branches en via de site van de NVTZ.

bvkz

Wilt u gebruikmaken van het tweejarig programma van intern toezicht van de NVTZ? Word dan lid van BVKZ. Wilt u eerst meer informatie over ons als branchevereniging? Bekijk dan voor meer informatie onze website of neem contact met ons op via info@bvkz.nl of 0162 69 60 60. We staan u graag persoonlijk te woord.

Ik wil lid worden

Door: Angeline Ackermans – Senior beleidsmedewerker BVKZ

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.