BVKZ en PGB Portaal aansluitingen

pgb

Geplaatst op: 21 juli 2022

BVKZ en PGB Portaal

In onze vorige openbare nieuwsbrief informeerden we u over de geplande aansluiting op het PGB Portaal van gemeenten. Naast de 6 zorgkantoren van CZ, VGZ en Zorg & Zekerheid kunnen nu ook budgethouders uit 5 gemeenten werken in het portaal.

Het gaat om budgethouders met een pgb vanuit de Wmo. Voor gemeente Opmeer krijgen budgethouders toegang met een pgb vanuit de Wmo en de Jeugdwet. Met de aansluiting in juni zijn er weer ruim 9.400 budgethouders en hun zorgverleners die gebruik kunnen maken van het portaal. Het totaal aantal budgethouders in het portaal komt hiermee op bijna 43.500.

Deze maand zijn de aansluitingen in juni geëvalueerd, wat vooral de geleerde lessen voor de aansluiting van gemeente moet opleveren.

Voorbereiding voor de aansluiting in oktober

In oktober sluiten de laatste 6 zorgkantoren aan (3 zorgkantoren van VGZ en alle 3 zorgkantoren van Menzis). Na deze aansluiting kunnen alle budgethouders, met enkel een Wlz budget, werken in het PGB Portaal.

Hoe bereidt een zorgverlener zich voor?

Als zorginstelling of zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) heeft u een AGB-code nodig voor het afsluiten van een zorgovereenkomst met uw budgethouder. Voor het inloggen op het PGB Portaal gebruikt u een VECOZO-certificaat. Dat vraag u aan met een AGB-code.

Heeft u nog geen AGB-code of VECOZO-certificaat? Vraag deze dan op tijd aan en volg hiervoor het stappenplan.

Let op: sinds 1 januari moeten zorgaanbieders voldoen aan de meldplicht binnen de Wtza. Voor het aanvragen van de AGB-code is het noodzakelijk dat u ingeschreven staat in het landelijk register zorgaanbieders. Meer weten over de Wtza en de meldplicht? Bekijk dan ons nieuwsbericht van 2 juni.

Wat doet BVKZ?

Bij elke aansluiting werkt BVKZ nauw samen met ketenpartners om de overstap tot het PGB Portaal voor de zorgverleners te faciliteren en waar nodig te ondersteunen. We zijn dan ook trots op onze betrokkenheid en de rol die we kunnen vervullen bij de ontwikkeling van het PGB Portaal. Regelmatig brengen we onze leden op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over het pgb in het algemeen en over de ontwikkelingen van het PGB Portaal in het bijzonder.

Recentelijk hebben we meegewerkt aan een inspirerend E-magazine met ervaringsverhalen over het portaal. Een aantal leden van BVKZ heeft ervaringen gedeeld. Zowel budgethouders als zorgverleners vertellen in het magazine dat ‘digitaal ideaal is’.

Bekijk hier het E-magazine

In samenwerking met de SVB zijn twee webinars georganiseerd voor zorgverleners die in april en juni 2022 zijn aangesloten op het portaal. Stap voor stap zijn de deelnemers meegenomen in het proces van inloggen, een zorgovereenkomst opstellen of wijzigen en factureren. De reacties waren positief en we overwegen ook webinars te organiseren voor de aansluitingen in oktober.

Op de BVKZ site wordt  regelmatig een update geplaatst van de laatste ontwikkelingen over PGB2.0 zodat u niet hoeft te wachten op de volgende nieuwsbrief.

Heeft u door het lezen van dit artikel interesse in onze branchevereniging bekijk dan voor meer informatie onze website of neem contact met ons op via info@bvkz.nl of 0162 69 60 60. We staan u graag persoonlijk te woord.

Ik wil lid worden

Door: Angeline Ackermans – Senior beleidsmedewerker BVKZ

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.