BVKZ en de Wzd en pgb

Wzd, pgb

Geplaatst op: 16 maart 2023

Wzd en pgb

WzdVia onze website en nieuwsbrieven houden we onze leden regelmatig op de hoogte van de ontwikkelingen en onze betrokkenheid op het thema Wet zorg en Dwang (Wzd). Hierbij horen simulatiebijeenkomsten, webinars, handreikingen, podcasts, talkshows, video’s en onderzoeken.

Het laatste onderzoek is zojuist afgerond. In samenwerking met VWS en op aandringen van zowel PerSaldo als BVKZ, is er onderzoek gedaan naar de kosten voor het uitvoeren van het Wzd stappenplan bij pgb gefinancieerde zorg. Het rapport Onderzoek bekostiging van de Wzd bij een pgb en de uitkomsten hiervan zijn gepubliceerd.  

Bekijk hier het rapport

Belangrijkste conclusies

  • Het ontbreken van bekostiging wordt als belemmering ervaren om het Wzd-stappenplan te doorlopen en zo de Wzd te kunnen toepassen.
  • Tussen de pgb-budgethouder en de pgb-zorgverlener is er sprake van een afhankelijkheidsrelatie. Zij moeten dus ook overeenstemming vinden als er extra inzet nodig is van de zorgverlener of andere professionals om het Wzd-stappenplan uit te voeren.

Voorstel pilot

De onderzoekers doen het voorstel om een team van zorgprofessionals beschikbaar te stellen die in een pgb-setting de verschillende rollen in het stappenplan gaan vervullen. Dit kan een landelijk of een regionaal team zijn. Daarnaast is het een optie om deze oplossing ook toegankelijk te maken voor toepassing van de Wzd in de ambulante zorg bij Zorg in Natura. Met name de kleinschalige zorgaanbieders ervaren hier ook organisatorische drempels om de Wzd goed uit te voeren. Een vervolg op de aanbevelingen wordt verwacht na de zomer 2023.

Beleidsreactie

Vorige week heeft Minister Helder haar beleidsreactie op het eindrapport van de wetsevaluatie van de Wvggz en Wzd aangeboden aan de Tweede en Eerste Kamer. In samenwerking met andere branches hebben we eind vorig jaar een voorlopig advies ter verbetering van de Wzd aangeboden aan de minister.

Bekijk hier het voorlopig advies


bvkz

Wilt u ook betrokken zijn bij de ontwikkelingen in de zorgsector? Dat kan, door lid te worden van onze branchevereniging. Wilt u eerst meer informatie over ons als branchevereniging? Bekijk dan onze website voor meer informatie of neem contact met ons op via info@bvkz.nl of 0162 69 60 60. We staan u graag persoonlijk te woord. 

Ik wil lid worden

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.