BTW-heffing voorkomen bij regionaal uitwisselen personeel

Zorgmedewerkers, Zorgaanbieders

Geplaatst op: 10 november 2022

BTW-heffing voorkomen 

Bij de regionale samenwerking, op het gebied van uitwisselen van zorgpersoneel, lopen zorgorganisaties tegen de BTW-heffing van 21% aan. Door Europese regelgeving kan minister Helder hier niets in betekenen, maar zijn wel manieren om de heffing te voorkomen.

Integraal Zorgakkoord

Volgens het Integraal Zorgakkoord (IZA) moeten zorgaanbieders en -verleners regionaal en lokaal meer samenwerken. De kern van het IZA, passende zorg bieden, houdt onder andere in dat personeel doelmatig moet worden ingezet. Maar als zorgorganisaties samenwerken op het gebied van personeel, willen ze ook de kosten op personeel delen. Zorgorganisaties lopen dan tegen de btw-heffing van 21 procent aan, waardoor deze uitwisseling minder rendabel is. Bovendien ervaren zorgorganisaties veel onduidelijkheden en administratieve lasten van de btw-heffing op het uitwisselen van het personeel. Het is dan makkelijker ZZP’ers in te huren en dat is niet eens zoveel duurder.

Heffing voorkomen

Er zijn wel manieren om de heffingen te voorkomen, maar die regels zijn voor zorgorganisaties lastig, zodat daarvoor advies van een belastingadviseur nodig is.

Intramurale instellingen

Intramurale instellingen kunnen onderling zorginhoudelijk personeel uitlenen op het moment dat het noodzakelijk is. Er is een specifieke vrijstelling voor onder andere verpleeghuizen en ziekenhuizen voor het verzorgen en verplegen van mensen die zijn opgenomen in een instelling. De vrijstelling geldt voor de zorg en ‘de nauw samenhangende prestaties’.

Verpleeghuispersoneel

Verpleeghuispersoneel mag volgens deze vrijstelling dus niet bij een zorgorganisatie, in bijvoorbeeld de thuiszorg of andere eerstelijnszorg werken, maar dat is wel mogelijk via een andere weg. Zo is er bijvoorbeeld een goedkeuring voor ‘structureel uitlenen van personeel’, waarbij de zorgorganisaties dan wel aan acht voorwaarden moeten voldoen.

Medische prestaties

Een andere manier is om een overeenkomst van opdracht te maken, waarin wordt overeengekomen medische prestaties te verrichten die zijn vrijgesteld van btw. Samenwerking wordt te snel ‘uitlenen van personeel’ genoemd, wat wel btw-belast is.

Bron: Zorgvisie

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.