Branchebeeld VVT 2021: hoge werkdruk, gemotiveerde medewerkers

VVT

Geplaatst op: 12 mei 2022

Branchebeeld VVT 2021

branchebeeld-vvt-2021Medewerkers in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) zijn trots op hun zinvolle werk. Ondanks de werkdruk en de impact van corona, blijven medewerkers tevreden over hun werk en werkgever. Het overgrote deel wil daarom ook graag in de zorg blijven werken. Dit blijkt uit onderzoek van Effectory en data van ActiZ.

Zinvol werk

Uit het onderzoek blijkt dat medewerkers in de verpleging, verzorging en thuiszorg trots zijn op het werk dat zij doen. Met een gemiddelde van 8,9 geven medewerkers aan dat zij zinvol werk doen. Het werken in de zorg geeft hen plezier en energie. ‘Ik vind het fijn om de cliënten in hun laatste levensjaren die hulp te bieden die ze nodig hebben om zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven’, aldus één van de respondenten.

De bevlogenheid van medewerkers is mogelijk één van de redenen dat de vertrekgeneigdheid in de sector heel laag is. Ruim 90 procent wil zijn baan in de ouderenzorg behouden, al dan niet binnen de eigen organisatie. Daarnaast zijn zorgprofessionals over zowel hun zorgorganisatie als werkgever erg positief.

Corona

In 2021 speelde het coronavirus in de zorg, net als in 2020, een grote rol. Maar de angst voor COVID lijkt onder medewerkers wel te zijn afgenomen. Ruim 75 procent van de respondenten voelt zich zeker over de veiligheid van zichzelf en hun naasten, ten opzichte van 60 procent een jaar eerder. Ook voelen medewerkers zich veiliger tijdens het uitvoeren van hun werk.

Werkdruk

Ongeveer zestig procent van de medewerkers ervaart de werkdruk als goed. Echter vindt bijna veertig procent de werkdruk in de VVT nog te hoog. Daarom blijft de werkdruk voor de sector een belangrijk aandachtspunt. Het verlagen van de werkdruk is daarom ook één van de uitgangspunten voor de nieuwe CAO VVT, waarin de medewerker op één staat.

De ervaren werkdruk hangt vooral samen met de grote hoeveelheid werk en de beperkt beschikbare tijd. Het is een herkenbaar beeld voor een sector dat grote personeelstekorten kent en een groeiende vraag naar zorg.

Klik hier voor de infographic

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.