Bijwerkingen COVID-19-vaccinatie en inzetbaarheid werknemers

kleinschalige woonvormen, Verpleeghuiszorg, Wijkverpleging, Gehandicaptenzorg

Geplaatst op: 4 maart 2021

Uit onderzoek blijkt dat de coronavaccins goed werken. Mensen die een vaccin hebben gekregen van AstraZenca hebben minimaal 60% minder kans om ziek te worden van het virus. Bij mensen die gevaccineerd zijn met Moderna of Pfizer is dit zelfs 95%. Bij deze percentages gaat het om bescherming tegen milde klachten.

Bescherming tegen ernstige ziekte

Belangrijker nog is dat mensen na vaccinatie  beschermd zijn tegen ernstige gevolgen van COVID-19. Alle drie coronavaccins beschermen hier heel goed tegen, ook het vaccin van AstraZeneca. Dat betekent dat er na vaccinatie veel minder mensen met corona in het ziekenhuis terechtkomen.

Bijwerkingen

Bij een aanzienlijke deel van de mensen treden wel bijwerkingen op als koorts, hoofdpijn en vermoeidheid na vaccinatie met COVID-19 vaccins. Maar ook spierpijn, pijnlijke gewrichten, griepachtig gevoel met rillingen, en soms misselijkheid en braken kunnen optreden na vaccinatie met Pfizer, Moderna en het AstraZeneca vaccin. Dit is een teken dat het lichaam antistoffen tegen het coronavirus maakt en deze reacties zijn dus onschuldig. Paracetamol (normale dosering) kan verlichting geven.

Advies

De klachten gaan vanzelf weer over binnen 1-2 dagen. Maar ze zijn wel hinderlijk en kunnen leiden tot het tijdelijk niet inzetbaar zijn voor het werk in de eerste 24-48 uur na vaccinatie. Wanneer COVID-19 vaccinaties worden ingepland voor bepaalde beroepsgroepen, zoals werkers in de gezondheidszorg maar ook ander groepen, moet dit effect van vaccinatie worden meegenomen. Zowel bij de eerste als de tweede vaccinatie.

De klachten zijn uitgesprokener bij jongeren dan bij ouderen. Na de tweede vaccinatie nemen deze bijwerkingen bij de vaccins Pfizer en Moderna toe (meer mensen met klachten en ook meer klachten). Ook het AstraZeneca vaccin kan behoorlijke bijwerkingen veroorzaken na de eerste en de tweede vaccinatie. 

In onderstaand filmpje geeft Cecile van Els (hoogleraar vaccinologie) uitleg over AstraZeneca.

Bron: RIVM

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.