Goed bestuur in de zorg: geen verplichting accreditatie bestuurders

zorgbestuurders

Geplaatst op: 1 juli 2022

Accreditatie zorgbestuurders

accreditatie-zorgbestuurdersEr komt geen wettelijke verplichte accreditatie voor zorgbestuurders en toezichthouders. Ook worden zij niet verplicht om zich aan te sluiten bij een beroepsvereniging. Dit schrijft minister Helder in een brief aan de Tweede Kamer. Ze reageert daarmee op de evaluatie van de agenda ‘Goed bestuur in de zorg’.

Governancecode zorg

De minister gaat uit van zelfregulering via de Governancecode zorg. Ook rekent ze op wetgeving die net is ingegaan of nog in voorbereiding is. Ze gaat met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in gesprek om te kijken hoe zij zorgbestuurders, die buiten het bereik van zelfregulering vallen, aan te spreken op goed bestuur, integriteit en samenwerking.

Als kwaliteit en veiligheid van zorgverlening of transparantie van bedrijfsvoering in het geding zijn, dan kunnen de IGJ en de NZa handhaven. Bij overtreding van de normen voor goed bestuur, bijvoorbeeld belangenverstrengeling, is handhaven niet mogelijk. Hier is maar weinig over vastgelegd in wet- en regelgeving. De minister gaat in op wetgeving, die al in voorbereiding is, en geeft aan of het zinvol is om na te denken over aanvullende wetgeving.

Bron: Rijksoverheid

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.