60% van zorgprofessionals ervaart maandelijks agressie

zorgaaanbieders, Zorgmedewerkers

Geplaatst op: 19 januari 2023

Agressie in de zorg

bekostiging-wijkverplegingAgressie in de zorg was in 2022 een groot probleem. Uit het onderzoek van de beroepsorganisatie NU’91 blijkt dat meer dan de helft van de zorgmedewerkers structureel te maken heeft gehad met een vorm van agressie. Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over de toename van agressie en geweld in zorg.

Minister Helder: werkgevers doen aangifte bij agressie voor hun werknemers

Het moet de norm worden dat werkgevers aangifte doen voor hun werknemers, als zij te maken hebben gekregen met agressie of geweld, zo stelde minister Helder in het debat. Ze gaat hierover afspraken maken met werkgevers in het hele land. Door het toch al overbelaste zorgpersoneel te ontzorgen door de aangifte uit handen te nemen, hopen de minister en de Tweede Kamer dat er vaker aangifte wordt gedaan.

Schreeuwen en schelden

Verpleegkundigen en verzorgenden denken dat agressie bij hun werk hoort. Maar thuiskomen met blauwe plekken of uitgetrokken haren hoort er zeker niet bij. De cijfers liegen er niet om. Iedere zorgprofessional moet zijn of haar werk veilig kunnen uitvoeren. Buiten het feit dat er nu onveilige situaties zijn die zich herhalen, zijn er ook zorgprofessionals die hierdoor ziek thuis komen te zitten of het vak verlaten omdat ze zich niet meer veilig voelen in hun werkomgeving.

 

Bron: NU91 en Skipr

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.