3 verbeteringen voor contractering kleinschalige thuiszorgaanbieders

Wijkverpleging, Thuiszorg

Geplaatst op: 4 augustus 2022

Verbeteringen contractering kleinschalige thuiszorgaanbieders

Voor zorgverzekeraars is het bieden van maatwerk voor iedereen onmogelijk en de kleinschalige zorgaanbieders voelen zich soms klemgezet door de regels waaraan moet worden voldaan. Bureau BDO onderzocht deze relatie en geeft drie aanbevelingen om de relatie te  verbeteren.

1. Samenwerking tussen kleinschalige zorgaanbieders

Kleinschalige zorgaanbieders kunnen meer samenwerken in de zorg en in de contractering. Als het gaat om de zorg kunnen ze kennis delen, maar ook gezamenlijke afspraken maken om de zorg in de regio beter te organiseren, bijvoorbeeld door de nachtzorg of 24-uurs bereikbaarheid te organiseren. Ook kunnen ze samen investeringen doen in digitalisering en andere innovaties, die normaliter vaak te hoog zijn voor de individuele zorgaanbieder. Door gezamenlijk zorg te verkopen, kunnen de kleinschalige zorgaanbieders makkelijker en vaker voldoen aan eisen voor contractering en vaker gecontracteerd worden.

2. Samenwerking tussen zorgverzekeraars

Kleinschalige zorgaanbieders binnen de wijkverpleging vinden het vaak moeilijk om erachter te komen wat de zorgverzekeraar daadwerkelijk verwacht. Taalgebruik in de inkoopvoorwaarden en definities verschillen per zorgverzekeraar. Om het taalgebruik af te stemmen, moeten zorgverzekeraars om de tafel en hier is een rol voor Zorgverzekeraars Nederland (ZN), vindt BDO. Zo kunnen zorgverzekeraars zich niet meer onderscheiden. Voor kleinschalige zorgaanbieders betekent dit tijdbesparing, zowel bij het inschrijven als bij het afwijzen van een contract. Hierdoor hebben ze ook minder vragen voor zorgverzekeraars.

3. Masterclass over het bedrijfsmatig organiseren van een zorgonderneming

BDO adviseert brancheverenigingen om lessen te organiseren voor zorgaanbieders over de bedrijfsmatige kant van een zorgorganisatie. Hierin krijgen ze bijvoorbeeld te horen wat er komt kijken bij bijvoorbeeld declaraties, wet- en regelgeving, contractering en inkoopbeleid. Zo’n masterclass kan ook verplicht worden gesteld voor startende zorgaanbieders. Zorgverzekeraars merken op dat bij vooral kleinere zorgaanbieders de kennis soms ontbreekt op deze vlakken.

Momenteel bekijkt BVKZ de mogelijkheden om invulling te geven aan een starterspakket en webinars voor startende zorgondernemers. Daarnaast blijven we zoals altijd digitale kennisbijeenkomsten organiseren voor onze leden om hun kennis up to date te houden.

Bron: Zorgvisie

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.