1,9 miljard naar gemeenten voor jeugdzorg

Jeugdzorg | Jeugdwet

Geplaatst op: 3 juni 2021

Gemeenten krijgen volgend jaar 1,9 miljard euro extra voor de jeugdzorg. In 2023 en 2024 wordt er jaarlijks 1,6 miljard euro extra aan gemeenten toebedeeld. Daarna lopen de extra budgetten langzaam af tot 800 miljoen euro in 2028.

Verdeeldheid kabinet

Niet alle kabinetsleden vinden dat het bedrag dat de arbitragecommissie eist nu al aan gemeenten moet worden toegekend, melden bronnen verder aan RTL Nieuws. Wellicht dat er nu al een besluit wordt genomen voor de 1,9 miljard voor 2022, maar dat een nieuw kabinet een besluit moet nemen over extra budget voor de jaren daarna. Eerder stak minister Hoekstra (financiën) een stokje voor extra geld voor de jeugdzorg.

Weigering kabinet

Gemeenten kijken al tijden reikhalzend uit naar het oordeel van de arbitragecommissie. Dit jaar krijgen de gemeenten er 613 miljoen euro extra bij, maar dat moet besteed worden aan de acute problemen in de jeugdzorg. Het geld is vooral bedoeld voor uitbreiding van de crisiscapaciteit in de jeugd-ggz en de aanpak van wachttijden. Veel gemeenten reageerden daar wat zuinigjes op en hekelden de bestedingsverplichting.

FNV kritisch

Op het nieuws over de 1,9 miljard euro voor volgend jaar, gaat de vlag bij FNV Zorg & Welzijn nog niet direct uit. ‘Dat er geld naar gemeenten gaat betekent niet automatisch dat er geld naar de jeugdzorg gaat’, stelt bestuurder Maaike van der Aar. ‘Dat is in het verleden helaas al te vaak gebleken.’ Van de 1,3 miljard euro die het kabinet eerder voor de jeugdzorg uittrok voor 2019 tot en met dit jaar ‘hebben we niets gezien’. Naast geld voor gemeenten om de Jeugdwet te kunnen uitvoeren, moet er ook een cao-verhoging voor de medewerkers worden geregeld. Op 1 juni heeft de FNV een gesprek met verantwoordelijk staatssecretaris Blokhuis (VWS).

Lees meer: Binnenlands Bestuur

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.