MGZ problematiek: ministerie van VWS brengt werkbezoek aan lid BVKZ

MGZ problematiek: ministerie van VWS brengt werkbezoek aan lid BVKZ

De DG langdurige zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, bracht een werkbezoek aan één van onze leden:.

Onlangs bracht de DG langdurige zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Carsten Herstel , op onze uitnodiging, een werkbezoek aan één van onze leden: Herbergier Tiel. De zorgondernemers bespraken met hem en een aantal beleidsambtenaren het probleem rondom de beschikbaarheid van de huisarts voor hun bewoners. 

Huisartsen in de regio Rivierenland hebben vorig jaar besloten dat zij geen nieuwe patiënten meer aannemen die wonen in een kleinschalig wooninitiatief. Concreet betekent dit dat Herbergier Tiel voor hun nieuwe bewoners niet hun vaste huisarts kunnen inschakelen, maar met allerlei noodgrepen de huisartsenzorg voor hun nieuwe bewoners regelen soms buiten de regio.

MGZ convenant niet voor pgb en ongecontracteerde zorgaanbieders

In september jl. heeft o.a. de LHV het MGZ-convenant ondertekend. Dit convenant benoemt een aantal afspraken om de zorgvraag van de patiënt met een Wlz-indicatie te kunnen borgen. Rondom de Wlz-patiënt moeten daarnaast afspraken worden gemaakt t.a.v. processen en kwaliteit. Herbergier Tiel voldoet aan al deze eisen; de enige uitzondering is dat zij de zorg verlenen als pgb en ongecontracteerde-aanbieder en deze groep is uitgesloten van het convenant omdat bij pgb behandeling niet ingekocht wordt via de Wlz.

Oplossingen MGZ problematiek

In het gesprek hebben we de dilemma’s en negatieve gevolgen voor bewoners en de kwaliteit van zorg goed voor het voetlicht kunnen brengen. Terwijl het geclusterd wonen, zoals bij de Herbergiers, voor huisartsen juist en aantoonbaar een verlichting biedt van de taken terwijl deze huisarts de regie houdt. Binnen de geclusterde woonvormen, zoals de Herbergiers, is altijd expertise aanwezig die 24 uur per dag beschikbaar is en die de eerste zorgbehoefte zelf kan oplossen.

Samen met onze leden, VWS, ZN, LHV en andere ketenpartners gaan we in gesprek om het convenant verder te brengen zodat ook pgb zorgaanbieders op de afspraken aangesloten kunnen worden. Stoppen met pgb als leveringsvorm voor geclusterd wonen voor Wlz-patiënten is hierbij niet de eerste gedachte.

Meer meldingen

Sinds ons bezoek krijgen we meer meldingen van problemen rondom de inzet van MGZ in geclusterde kleinschalige woonvormen. We nemen elke casus mee in de gesprekken die we voeren.
Signalen ontvangen we graag op info@bvkz.nl.

Wilt u betrokken zijn of op de hoogte gehouden worden van zaken zoals de MGZ? Word dan lid van BVKZ. Wilt u eerst meer informatie over ons als branchevereniging? Bekijk dan onze onze website of neem contact met ons op via info@bvkz.nl of 0162 69 60 60. We staan u graag persoonlijk te woord.

Mgz Problematiek

Alleen leden

Wilt u dit artikel graag lezen?

Alleen BVKZ leden hebben toegang tot onze kennisdocumentatie, e-learnings en digitale kennisbijeenkomsten. Wilt u ook toegang? Word dan lid van BVKZ.

Waarom lid worden? Bekijk de voordelen

Wil je reageren op dit artikel?
Laat dan hieronder een reactie achter

Inloggen op Mijn BVKZ en Kennisplein

Om toegang te verkrijgen tot Mijn BVKZ en het volledige Kennisplein dient u lid te zijn van onze branchevereniging. Bent u geen lid? Klik dan op de gele knop ‘Lid worden’. 

Inloggen