Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Kwaliteitskader Palliatieve zorg

Kwaliteitskader Palliatieve zorg

Palliatieve zorg is bedoeld om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden in de laatste maanden van het leven en de naasten te ondersteunen.

Zorg in de laatste levensfase noemt men palliatieve zorg. De zorg is bedoeld om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden in de laatste maanden van het leven en om de naasten te ondersteunen. Palliatieve zorg is mogelijk voor jeugd en voor volwassenen.

Palliatieve zorg bestaat uit:

  • Verzorgen en verplegen;
  • Symptomen bestrijden;
  • Aandacht voor psychische en sociale problemen;
  • Zingeving en spiritualiteit;
  • Ondersteuning bij het afronden van het leven en bij het afscheid nemen;
  • Waken;
  • Naasten helpen bij de zorg en het rouwproces.
Terminale zorg is een onderdeel van palliatieve zorg. Het gaat dan om de zorg aan mensen die op sterven liggen. Terminale zorg duurt hooguit een maand of 3 en wordt ingezet wanneer de cliënt te horen krijgt dat de laatste fase is ingegaan. Palliatieve zorg kan maanden of jaren duren, afhankelijk van de ondersteunende medische behandeling. De zorg kan plaatsvinden in ziekenhuizen, hospices maar ook thuis (ambulant). Het kwaliteitskader Palliatieve zorg kent 7 domeinen waaruit de kwaliteit beschreven, getoetst en geëvalueerd kan worden.

Extra informatie

Alleen leden

Wilt u dit artikel graag lezen?

Alleen BVKZ leden hebben toegang tot onze kennisdocumentatie, e-learnings en digitale kennisbijeenkomsten. Wilt u ook toegang? Word dan lid van BVKZ.

Waarom lid worden? Bekijk de voordelen

Inloggen op Mijn BVKZ en Kennisplein

Om toegang te verkrijgen tot Mijn BVKZ en het volledige Kennisplein dient u lid te zijn van onze branchevereniging. Bent u geen lid? Klik dan op de gele knop ‘Lid worden’. 

Inloggen