Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)

Laatste update: 24 februari 2023

WBTR

De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is bedoeld om wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, misbruik van positie en andere ongewenste activiteiten binnen besturen te voorkomen. Per 1 juli 2021 zal de WBTR van kracht gaan. Alle verenigingen, stichtingen en coöperaties moeten dan aan deze wet voldoen. Het is belangrijk om uit te zoeken aan welke voorwaarden er voldaan moet worden en hoe deze gerealiseerd moeten worden.

Wat staat er in de WBTR?

Met deze wet komt er voor verenigingen, stichtingen en coöperaties meer duidelijkheid over:

  • de uitgangspunten die bestuurders en commissarissen bij de vervulling van hun taak in acht moeten nemen,
  • de positie van bestuurders en commissarissen met een tegenstrijdig belang;
  • de regels over hoofdelijke aansprakelijkheid van bestuurders en commissarissen ook bij faillissement. En, wordt de regeling voor ontslag van een stichtingsbestuurder door de rechter verduidelijkt.

Het kan zijn dat hiervoor statuten gewijzigd moeten worden, maar het is net zo belangrijk dat bestuurders geïnformeerd worden over, en op de hoogte zijn van, de gewenste professionalisering. De WBTR vraagt meer dan alleen het aanpassen van de statuten. Het is ook bedoeld om de kwaliteit van besturen te verbeteren.

Implementatie

Het Instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen (IVBB) heeft een stappenplan ontwikkeld om verenigingen en stichtingen te ondersteunen. Dit digitale stappenplan leidt u langs alle eisen van de WBTR en geeft aan hoe u het beste aan de wet kunt voldoen. Zorgaanbieders die aangesloten zijn bij BVKZ krijgen 50% korting bij gebruik van dit stappenplan. Met het WBTR-programma bespaart u op uitzoekwerk en juridische kosten. 


SAMENWERKING WBTR – SPECIAAL VOOR BVKZ LEDEN

BVKZ werkt samen met de WBTR om het bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Als lid van BVKZ krijgt u tegen een gereduceerd tarief toegang tot het WBTR-prgramma.

Samenwerking WBTR – Alleen voor BVKZ leden


BVKZ Academie – voor BVKZ leden

Als lid van BVKZ heeft u toegang tot de BVKZ Academie. De BVKZ Acdemie geeft u toegang tot kennisbijeenkomsten uit het verleden en u kunt de presentatie en de opname in alle rust terugkijken. 

In het verleden heeft BVKZ een kennisbijeenkomsten georganiseerd over de Wbtr. Klik op het logo van de BVKZ Academie om in te loggen en de kennisbijeenkomsten te bekijken.

ALLEEN VOOR BVKZ LEDENUitroepteken BVKZ Kennisplein, Academie en Shop
Alleen BVKZ leden hebben toegang tot onze kennisdocumentatie, e-learnings en digitale kennisbijeenkomsten. Wilt u ook toegang? Word dan lid van BVKZ.