Er is veel wet- en regelgeving op het gebied van medicatieveiligheid, zoals bijvoorbeeld in de Wkkgz, Wlz, Jeugdwet en de Geneesmiddelenwet. Om hieraan te kunnen voldoen hebben alle branches eigen richtlijnen en checklists ontwikkeld. Maar voor alle branches gelden de uitgangspunten dat iedereen een rol en verantwoordelijkheid heeft in de medicatieketen en dat er samenwerking nodig is om het veilig te maken en te houden. Alle taken van de cliënt, de arts, de zorgverlener en de apotheker, moeten goed op elkaar aansluiten om zo fouten te voorkomen. De cliënt heeft, binnen zijn of haar mogelijkheden, altijd een actieve rol en verantwoordelijkheid.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de medicatieveiligheid. Sinds december 2023 gebruikt de IGJ één overkoepelend kader voor alle zorgbranches (VVT, gehandicaptenzorg, GGZ en jeugdzorg). Eerder waren er aparte normen per sector, nu zijn ze overal hetzelfde. Maatwerk blijft nog wel mogelijk.
Het IVM is een onafhankelijke organisatie die zorgorganisaties helpt om het medicatieproces beter en veiliger te maken. Zo hebben zij allerlei informatie beschikbaar en bieden zij e-learnings aan.
Ook hebben zij (gratis) spreekuren waar u al uw vragen kunt stellen over medicatieveiligheid.
Bel 0888 800 400 en vraag naar ‘het telefonisch spreekuur medicatieveiligheid’.
Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM)
IGJ – Medicatieveiligheid
VVT – Veilige principes: Ketenafspraken
Gehandicaptenzorg – Medicatieveiligheid
IGJ – Toetsingskader medicatieveiligheid
Categorie:
Categorie:
Agenda
Houd mij op de hoogte
van het laatste zorgnieuws
Houd mij op de hoogte van alle actuele zaken
Snel naar
Kennisplein
Wij gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of je toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Om toegang te verkrijgen tot Mijn BVKZ en het volledige Kennisplein dient u lid te zijn van onze branchevereniging. Bent u geen lid? Klik dan op de gele knop ‘Lid worden’.
Inloggen