HACCP

Laatste update: 10 november 2023

De Hygiënecode is een voedselveiligheidssysteem. Organisaties die met voedsel omgaan voorkomen hiermee dat de veiligheid van de cliënten in gevaar komt. Ook zorgaanbieders die cliëntenzorg of ondersteuning bieden op een locatie  zijn verantwoordelijk voor de voedselveiligheid. Voedsel mag de cliënt niet ziek maken. Daarom is het naleven van hygiënecode verplicht.

Ook binnen de zorg is het van groot belang dat cliënten veilig voedsel tot zich kunnen nemen. Wanneer een cliënt in een woonvorm of andere zorginstelling verblijft (dus ook dagbestedingen), staat de gezondheid van de cliënt voorop. Voor kwetsbare cliënten geldt een verhoogd risico op het krijgen van een infectie. Een goede hygiëne verkleint de kans op infectieziekten. Daarom wordt van zorgaanbieders verwacht, indien zij te maken hebben met voeding, dat zij maatregelen nemen en controles uitvoeren om de voorschriften uit de Hygiënecode na te leven. De wetgeving eist een aanpak, maar certificering is niet vereist.

In 2023 zijn de Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en de Hygiënecode voor woonvormen samengevoegd  omdat in de praktijk onduidelijk bleek te zijn welke Hygiëne code wanneer gebruikt moest worden.

Op dit deel van het Kennisplein staan documenten met meer inhoudelijke informatie over wet- en regelgeving rondom HACCP, basisdocumenten voor de hygiëne code en werkinstructies die als  voorbeeld gebruikt kunnen worden.

ALLEEN VOOR BVKZ LEDENUitroepteken BVKZ Kennisplein, Academie en Shop
Alleen BVKZ leden hebben toegang tot onze kennisdocumentatie, e-learnings en digitale kennisbijeenkomsten. Wilt u ook toegang? Word dan lid van BVKZ.