Iedere burger in Nederland heeft recht op zorg. Deze zorg wordt vanuit verschillende wetten gefinancierd (Wlz, Zvw, Wmo of Jeugdwet). Bij Zorg in Natura regelen de zorgaanbieder en de financierder van de zorg (zorgkantoor, zorgverzekeraar of gemeente) samen de afhandeling van de kosten. De cliënt krijgt geen rekening en de zorgaanbieder zorgt voor de administratie. In sommige gevallen is er sprake van een eigen bijdrage die door de cliënt betaald moet worden. Zorg in Natura wordt vaak afgekort naar ZIN.
Bij Zorg in Natura hebben de zorgaanbieder en de financierder een contract met elkaar gesloten. In dat contract staat welke zorg de zorgaanbieder mag leveren en tegen welk tarief. De zorgaanbieder en de financierder zorgen er samen voor dat de cliënt passende zorg krijgt. Natuurlijk mag een cliënt zelf kiezen van welke zorgaanbieder hij of zij de zorg wil ontvangen.
Voordat een zorgaanbieder zorg aan een cliënt mag geven, moet de cliënt eerst een indicatie aanvragen. Voor de Wlz is dat via het CIZ. Voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) doet de wijkverpleegkundige dat en voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en Jeugdwet is dat via Wmo-loket van de gemeente.
De zorgaanbieder neemt contact met de cliënt op om afspraken te maken over de benodigde zorg. De afspraken worden vastgelegd in het zorgplan. Dit zorgplan wordt regelmatig geëvalueerd en indien nodig aangepast.
De cliënt kan ook kiezen voor een persoonsgebonden budget (pgb). Dan moet de cliënt zelf de zorg regelen en laten betalen.
Categorie:
Categorie:
Agenda
Houd mij op de hoogte
van het laatste zorgnieuws
Houd mij op de hoogte van alle actuele zaken
Snel naar
Kennisplein
Wij gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of je toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Om toegang te verkrijgen tot Mijn BVKZ en het volledige Kennisplein dient u lid te zijn van onze branchevereniging. Bent u geen lid? Klik dan op de gele knop ‘Lid worden’.
Inloggen