Vanuit de Jeugdwet regelt de gemeente de zorg voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Het gaat om jongeren die tijdelijk of langdurig ondersteuning nodig hebben bij het opgroeien of bij de opvoeding. Gemeenten hebben hierbij de regierol, zij zijn verantwoordelijk voor het leveren van alle jeugdhulp.
De Jeugdwet beschrijft de volgende vormen van jeugdhulp:
Alle gemeenten in Nederland krijgen een eigen budget van de Rijksoverheid om de Jeugdwet uit te voeren. Zij kunnen, binnen een aantal kaders, zelf bepalen hoe zij de jeugdzorg organiseren. Elke gemeente (of samenwerkingsverbanden van een aantal gemeenten) stelt een eigen beleid op over hoe ouders/jongeren toegang krijgen tot de jeugdzorg. In veel gevallen is er sprake van samenwerkende partijen, zoals scholen, huisarts en GGD/consultatiebureau, om een ouder door te verwijzen naar de consulent van de gemeente. Deze voert samen met de ouder (en waar mogelijk ook met het kind/de jongere) een gesprek over welke zorg nodig is. In de ene gemeente mag een zorgaanbieder die al betrokken is daarbij aansluiten, bij een andere gemeente mag niet.
Ook stelt elke gemeente aanvullende eigen voorwaarden op om als aanbieder gecontracteerd te worden. Het is ook mogelijk om als zorgaanbieder zonder contract met de gemeente jeugdhulp te bieden. Dit kan bijvoorbeeld als onderaannemer of als pgb-aanbieder.
De Jeugdwet stelt een aantal kwaliteitseisen aan jeugdhulpaanbieders en -verleners. Dit wordt uitgewerkt in de norm van de verantwoorde werktoedeling; concreet betekent dit dat voor elke hulpvraag de juiste hulpverlener ingezet wordt. Voor bepaalde taken mogen alleen geregistreerde professionals ingezet worden. Voor andere taken kunnen ook niet-geregistreerde medewerkers in aanmerking komen. Om dit te kunnen afwegen en onderbouwen kan er gebruik gemaakt worden van het Kwaliteitskader Jeugd.
Welke gemeente uiteindelijk betaalt voor de jeugdhulp, hangt af van waar een kind of jongere staat ingeschreven of stond ingeschreven direct voorafgaand aan zorg met verblijf.
VNG – Aanbesteden jeugdhulp
Sociaal domein en aanbesteden
i-Sociaal Domein
Lesmodules sociaal domein
VNG – Woonplaatsbeginsel jeugdhulp
1SociaalDomein
Categorie:
Categorie:
Agenda
Houd mij op de hoogte
van het laatste zorgnieuws
Houd mij op de hoogte van alle actuele zaken
Snel naar
Kennisplein
Wij gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of je toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Om toegang te verkrijgen tot Mijn BVKZ en het volledige Kennisplein dient u lid te zijn van onze branchevereniging. Bent u geen lid? Klik dan op de gele knop ‘Lid worden’.
Inloggen