Alle organisaties die werken met eten en drinken, moeten ervoor zorgen dat dit veilig is. Dit is bij wet geregeld. Om te voorkomen dat er bijvoorbeeld ziekmakende bacteriën in het eten terecht komen, moeten alle zorgorganisaties een HACCP-plan hebben. De hygiënecode is een vertaling van een HACCP-plan in praktische werkinstructies.
Door veilig en hygiënisch om te gaan met eten en drinken, voorkomt u dat uw cliënten ziek worden. Let dus goed op bij het kopen, koken en bewaren van voedsel. Als u werkt volgens de hygiënecode dan werkt u voedselveilig en voldoet u aan de wet.
Hygiënecode
In de hygiënecode vindt u algemene informatie en verschillende werkinstructies. Uw organisatie hoeft alleen de werkinstructies toe te passen van de processen die op u van toepassing zijn. Bespreek in het team welke processen van toepassing zijn en welke uw medewerkers moeten uitvoeren. De wetgeving eist een aanpak, maar certificering is niet vereist.
Veranderingen 2023
In 2023 zijn de hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en de hygiënecode voor woonvormen samengevoegd, omdat in de praktijk onduidelijk bleek te zijn welke hygiënecode wanneer gebruikt moest worden. Het kan lijken alsof woonvormen aan meer eisen moeten voldoen, maar dat is niet zo. Sommige elementen zijn nu duidelijker opgeschreven.
Samenwerking Voedingscentrum
BVKZ werkt samen met het Voedingscentrum op het gebied van de Hygiënecode. Als lid van BVKZ kunt u gratis gebruikmaken van de Hygiënecode.