Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Generiek Kompas

Generiek Kompas

Het Generiek Kompas vervangt de drie huidige kwaliteitskaders: verpleeghuiszorg, wijkverpleging en het addendum voor Wlz-zorg thuis.

Het Generiek Kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’ is ontworpen door zeventien partijen, waaronder BVKZ. Het Kompas geeft richting aan de beweging naar passende zorg voor mensen met een brede ondersteuningsvraag in de langdurige zorg het zorgdomein en het sociaal domein. Thuis, in het verpleeghuis of ergens daar tussenin. Ongeacht de plek waar iemand woont als er zorg wordt geleverd, wordt het Generiek Kompas het uitgangspunt voor de kwaliteit van de te leveren professionele zorg. Het Kompas vervangt de drie huidige kwaliteitskaders: verpleeghuiszorg, wijkverpleging en het addendum voor Wlz-zorg thuis.

Kwaliteit van bestaan staat centraal

Het Generiek Kompas stimuleert een open gesprek en een brede blik op kwaliteit van bestaan. Het legt meer dan voorheen nadruk op het voorkomen van een grotere zorgvraag, door te kijken wat ouderen zelf, of samen met hun netwerk, kunnen en hoe de zorg daarop kan aansluiten. Zo ligt de regie meer bij mensen en hun netwerk, wat bijdraagt aan kwaliteit van bestaan. Beschikbare professionele zorg en ondersteuning kan op deze manier zo goed en efficiënt mogelijk worden ingezet.

De veranderingen bieden ruimte

In het Generiek Kompas zijn afspraken vastgelegd over samenwerking voor het organiseren van goede zorg over alle domeinen heen. Het is belangrijk dat, wanneer er een zorgvraag ontstaat, de antwoorden van zorg aansluiten bij het leven dat men leidt. Hier is een open gesprek voor nodig, waarin bijvoorbeeld aandacht is voor hoe het leven van de mens met een zorgvraag eruit ziet, wat hij zelf wil en kan (leren) en wat aanvullend nodig is. Wat precies nodig of passend is, is niet alleen een kwestie van zorg, ondersteuning of behandeling. Zingeving en vitaliteit zijn niet te vangen in lijstjes, richtlijnen of standaarden, het gaat om de optelsom van het geheel.

Wat betekent het nieuwe kompas voor u als zorgaanbieder?

Samen met de andere indienende partijen gaat BVKZ aan de slag om de bouwstenen uit het Kompas verder uit te werken. Zo krijgt u als zorgaanbieder concrete instrumenten om het Generiek Kompas uit te voeren. We houden u hierover op de hoogte via onze nieuwsbrieven en website.


Voor het meetjaar 2024 geldt in ieder geval dat de afspraken uit het Kompas alvast in werking treden. We informeerden u hier al eerder over in april jl: Aangepast implementatie- en onderhoudsplan Generiek Kompas ingediend bij Zorginstituut Nederland – BVKZ (laatste blok). Het handboek en de handreiking kunnen we binnenkort met u delen.

Alleen leden

Wilt u dit artikel graag lezen?

Alleen BVKZ leden hebben toegang tot onze kennisdocumentatie, e-learnings en digitale kennisbijeenkomsten. Wilt u ook toegang? Word dan lid van BVKZ.

Waarom lid worden? Bekijk de voordelen

Categorie:

Categorie:
  • Toon alles
  • document
  • Nieuws
Nieuws
Onder het ‘Generiek Kompas – Samen werken aan kwaliteit van bestaan’ worden medicatiefouten nog steeds geregistreerd door zorgmedewerkers.
Nieuws
Op 23 juli is het handboek voor de liëntervaringsmeting 2024 goedgekeurd en opgenomen in het Register.
Nieuws
Deze handreiking biedt u Inspiratie om het jaarlijks op te stellen kwaliteitsbeeld vorm te geven.

Inloggen op Mijn BVKZ en Kennisplein

Om toegang te verkrijgen tot Mijn BVKZ en het volledige Kennisplein dient u lid te zijn van onze branchevereniging. Bent u geen lid? Klik dan op de gele knop ‘Lid worden’. 

Inloggen