Webinar voor starters in de zorg
Branchevereniging Kleinschalige Zorg (BVKZ) krijgt iedere week ruim 30 vragen van mensen die willen gaan starten als zorgaanbieder. Om hen hierbij op weg te helpen heeft BVKZ algemene informatie op een rij gezet waar een starters mee aan de slag kunnen. Om deze starters nog beter te kunnen ondersteunen zijn wij op zoek gegaan naar samenwerkingspartners, waarmee we digitale kennisbijeenkomsten kunnen organiseren op de thema’s die voor de starters relevant zijn.
Diploma en VOG check
Op donderdag 1 juni hebben we met DUO en de IGJ een derde webinar georganiseerd. Steeds vaker duiken er berichten op van fraude met diploma’s of VOG’s waardoor er ongekwalificeerde zorgverleners werkzaam zijn. Welk risico loopt u hiermee als zorgaanbieder als u dit niet goed uitgezocht hebt? Daarom hebben we een webinar georganiseerd voor het checken van de diploma’s en VOG’s.
Vragen an antwoord webinar
Waar komt de termijn van drie maanden vandaan m.b.t. een geldig VOG bij nieuwe medewerkers en inhuur van bijvoorbeeld ZZP’ers?
De Wkkgz maakt onderscheid tussen ZZP’ers (zorgverleners die zelfstandig zijn, maar altijd in opdracht werken) en solistisch werkende zorgverleners (die eigen cliënten hebben). Dit brengt met zich mee dat de regels van Art. 3.1 lid 1 Uitvoeringsbesluit Wkkgz van toepassing is op ZZP‘ers: Net zoals zorgverleners in loondienst moeten ze in het begin van het werken bij een zorgaanbieder een passende VOG hebben die niet eerder is afgegeven dan 3 maanden ervoor. Als er een VOG is voor bijvoorbeeld ouderenzorg en nu in de jeugdzorg gestart wordt moet een nieuwe VOG worden aangeleverd.
Moet een stagiaire ook beschikken over een geldig VOG?
Art. 3.1. lid 1 spreekt van zorgverleners die verlenen aan cliënten en voor andere personen dan zorgverleners die beroepsmatig in contact kunnen komen. Aangezien de IGJ gemerkt heeft dat stagiaires meestal na een bepaalde tijd in min of meerdere mate zelfstandig werken (en er niet altijd meer een collega naast staat) verwachten wij dat ook stagiaires een VOG hebben. Als een zorgaanbieder daarvan afwijkt moet aangetoond worden dat de stagiair niet alleen de zorg verleent.
Welke aandachtspunten zijn er m.b.t. het EVC traject?
Het resultaat van het traject is een certificaat. Dit certificaat kan verkregen worden door ervaring en scholing. Wat ik opgemerkt heb tijdens het webinar is dat wij wel eens merken dat de opgegeven ervaring soms de ervaring is van een tijd dat men met vervalste papieren in de zorg werkte. Als werkgever zou ik toch altijd referenties opvragen bij de werkgever waar deze ervaring is opgedaan.
Is het registerplein een betrouwbaar platform om zaken te checken?
Daar kan de IGJ geen uitspraak over doen omdat zij dat niet kunnen checken. Het is een platform vanuit de branches en biedt zeker kansen om meer zekerheid te krijgen over ZZP’ers die niet in het BIG register of SKJ register staan. De IGJ adviseert de zorgaanbieders om zich te verdiepen in de mogelijkheden van het Registerplein en van de garanties die het biedt.