- iWlz: Voor de Wet langdurige zorg;
- iWmo: Voor de Wet maatschappelijke ondersteuning;
- iJw: Voor de Jeugdwet
- iEb: Voor de eigen bijdrage, abonnementstarief en beschermd wonen;
- iPgb: Voor het persoonsgebonden budget
Onderaan deze pagina kunt u de opname terugkijken.
Vraag en antwoord
Wordt er in de toekomst wel iPGB mogelijk voor zorgaanbieders?
Mogelijk is dat in de verre toekomst (over ongeveer 2 tot 3 jaar) zorgaanbieders ook in dit proces worden betrokken. Nu ligt vooral de focus op het aansluiten van budgethouders op het PGB Portaal. Het portaal maakt overigens al wel gebruik van standaarden, de uitwisseling tussen SVB en zorgkantoren verloopt via deze standaarden. Alleen het declaratieproces zit daar nog niet in. Dat gaat via het PGB Portaal en er zijn nog geen afspraken gemaakt over standaardisatie via het berichtenverkeer.
Kun je het PGB portaal koppelen in je huidige softwarepakket?
Nee, het is een op zich zelf staand portaal waarvoor je apart moet inloggen.
Begrijp ik het goed dat de iWMO, iWLZ en iJeugdwet-standaarden alleen voor ZIN zijn, en iPGB voor uitsluitend alle PGB-financiering?
Nee, de iWmo, iWlz en iJeugdwet worden gebruikt voor zowel Zorg In Natura (ZIN) als voor het Persoongsgebonden budget (pgb). Vanuit de aanbieder gezien klopt het wel: u meldt alleen de cliënten aan die ZIN ontvangen. iPGB wordt dus nu nog niet gebruikt door de zorgaanbieders.
Heeft u een advies voor een pakket voor een kleine zorgaanbieder?
Als Zorginstituut Nederland mogen zij geen uitspraken doen c.q. softwarepakketten aanbevelen. Zij zijn een onafhankelijke partij. Zij reiken wel regelmatig ‘groene vinkjes’ uit aan softwareleveranciers die hebben laten zien dat zij voldoen aan de iStandaarden. Er zijn grote verschillen in de ondersteuning die leveranciers bieden bij hun pakketten. Vaak kost de ondersteuning extra geld, maar dat levert meestal veel rendement op, omdat u daar zelf dan geen uren meer in hoeft te stoppen. Vraag bij uw zorgcollega’s eens naar hun ervaringen als u voor de keuze staat.
Wij hebben twee AGB codes, één voor PGB WLZ en één voor ZIN WLZ. Dit is in de praktijk erg onhandig. Kan dat niet samengevoegd worden?
Vaak leggen zorgkantoren contractueel vast dat als u ZIN levert, u geen pgb zorg mag leveren. In de praktijk heeft de cliënt de keuze om de zorg via pgb of ZIN in te kopen. Zorgaanbieders die beide financieringsvormen leveren, hebben dan vaak twee organisatievormen, waarbij de één de AGB code hanteert voor de ZIN en de andere organisatie de pgb AGB code. Hiermee voldoen ze dan aan de contracteringsvoorwaarden voor het zorgkantoor. Het heeft dus te maken met de contractering en niet direct met de iStandaarden.
Retourcodes die terugkomen bij een ingediende declaratie via de ZilliZ berichtenapp kloppen vaak niet.
Dit kan twee oorzaken hebben: er zit een foutje in de ZilliZ berichten app, als dat het geval is dan moeten zij dit herstellen. Of de gemeente geeft de verkeerde retourcode mee. Dan adviseren wij u om eerst zelf er uit te komen met de gemeente. Maar als dit niet lukt dan kunt u een mail sturen naar info@istandaarden.nl. Dit komt dan bij de helpdesk terecht, zij leggen contact met de gemeente over het foutief gebruik van de retourcode en hoe zij dit kunnen oplossen.
Op dit moment neemt het hele facturatieproces zoveel tijd in beslag. Ik zou graag willen weten hoe het gemakkelijker kan en hoe de verschillende processen gekoppeld kunnen worden.
Dit staat of valt met het softwaresysteem dat u als organisatie gebruikt. Daar zitten grote verschillen tussen. Bij een goed pakket zijn alle onderdelen opgenomen en met elkaar verbonden, worden er vanzelf controles uitgevoerd en retourberichten verstuurd.
Waarom zijn de releases van de iStandaarden altijd op de 1ste van de maand? Voor zorgaanbieders is dat uitermate lastig, omdat dan ook de facturen en declaraties verwerkt worden. Kan het niet rond het midden van de maand?
Voor de Wmo en de Jeugdwet is dit niet rond de eerste van de maand, maar begin april. De planning is dan als volgt: overgang op de 1e maandag van april, maar het gaat al wel in vanaf 1 april. Dit heeft te maken met dat de declaraties per maand ingediend moeten worden, zodat u niet te maken krijgt met twee declaraties in één maand. Het berichtenverkeer wordt stilgelegd en gemeenten hebben dan 10 werkdagen de tijd om op declaraties te reageren. Voor de iWlz is de datum wel 1 januari, eenmaal per jaar. Dit heeft te maken met dat er in het nieuwe jaar vaak nieuwe diensten, producten en wetwijzigingen verwerkt moeten worden.
Waarom is het niet mogelijk om vanuit een ECD een export te maken naar PGB Portaal.
Het PGB Portaal wordt niet door het zorginstituut beheerd. In de toekomst zou zo’n export een nieuw bericht kunnen zijn, dus dat daar een nieuwe iStandaard voor ontwikkeld wordt. Het Zorginstituut gaat wel van start met het pgb-domein met klankbordgroepen, maar de doorontwikkeling van de pgb-standaard zal waarschijnlijk pas in 2024 weer verder opgepakt worden. Dan wordt er ook gekeken naar de hoever het PGB Portaal is, welke functionaliteiten er zijn en nog ontwikkeld moeten worden etc. Ze blijven natuurlijk wel in contact met VWS en de ontwikkelaar van het portaal om aangehaakt te blijven bij de ontwikkelingen. Zodat als de iPgb verder ontwikkeld gaat worden, dit ook aan kan sluiten bij het portaal.