Medische aansprakelijkheid

Medische aansprakelijkheid

13 mei 2025
15:00 – 16:00 uur
Online

Letselschade: Wanneer is een zorgaanbieder aansprakelijk?

Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Dat gebeurt tijdens het werk op kantoor, maar extra schrijnend zijn de gevallen waarin dingen fout gaan in de zorg. Dat kan namelijk leiden tot letselschade bij patiënten en dat willen zorgverleners kosten wat het kost voorkomen. Zorgverleners hebben immers als doel mensen beter maken en zorgen voor zieken. Helaas komt het toch geregeld voor dat er iets fout gaat, omdat er in de zorg nu eenmaal dagelijks veel (menselijke) handelingen worden verricht. Maar betekent het dat je als zorgaanbieder ook aansprakelijk bent voor de schade daarvan als er iets fout gaat bij de behandeling van een patiënt?

Het juridisch kader vs. de praktijk

Tijdens het webinar zal worden ingegaan op het juridisch kader dat van toepassing is op de aansprakelijkheid van een zorgaanbieder. Een aansprakelijkheidskwestie is te onderscheiden in twee fasen: de fase van de vestiging van de aansprakelijkheid én de fase van de (omvang van de) schade.

Indien vast komt te staan dat een zorgaanbieder aansprakelijk is, moet zij in beginsel alle schade als gevolg daarvan vergoeden aan de patiënt. Daarbij geldt dat bij sommige schadeposten een ruimere toerekening plaatsvindt dan bij andere schadeposten. De verschillende schadeposten worden op verschillende wijzen begroot. Hierbij wordt in het webinar stilgestaan.

Verder zal in het webinar worden toegelicht wat een zorgaanbieder kan doen als zij aansprakelijk wordt gesteld door een patiënt. Dit is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de aard van de aansprakelijkheid, maar ook van de vraag of een zorgaanbieder verzekerd is.

Onderwerpen en vragen

Vragen die besproken worden tijdens het webinar zijn onder meer:

  • Wanneer kan een zorgaanbieder aansprakelijk worden gehouden?
  • Wat houdt centrale aansprakelijkheid in?
  • Onder welke voorwaarden is de zorgaanbieder verplicht schade te vergoeden aan de patiënt?
  • Welke soort schade komen voor vergoeding in aanmerking?
  • Hoe om te gaan met claims?

Alleen leden

Wilt u dit artikel graag lezen?

Alleen BVKZ leden hebben toegang tot onze kennisdocumentatie, e-learnings en digitale kennisbijeenkomsten. Wilt u ook toegang? Word dan lid van BVKZ.

Waarom lid worden? Bekijk de voordelen

Inloggen op Mijn BVKZ en Kennisplein

Om toegang te verkrijgen tot Mijn BVKZ en het volledige Kennisplein dient u lid te zijn van onze branchevereniging. Bent u geen lid? Klik dan op de gele knop ‘Lid worden’. 

Inloggen