De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een kort onderzoek gedaan naar een aantal starters in de sector gehandicaptenzorg. Zij zien punten die goed gaan en signaleren belangrijke aandachtspunten. BVKZ krijgt van starters in de zorg – in alle zorgsectoren – regelmatig vragen over dezelfde punten. We brengen onderstaande adviezen graag onder uw aandacht.
Wat gaat goed?
De inspectie ziet dat starters heel goede kennis hebben van hun cliënten en hun wensen. Als reden geven zij aan dat dit waarschijnlijk komt omdat veel onderzochte aanbieders kleinschalige zorgverleners zijn. Dit onderzoek vond plaats in de gehandicaptenzorg, maar BVKZ ziet dit terug in alle sectoren.
Verbeterpunten
Wet zorg en dwang
Er is vaak nog onvoldoende kennis van de Wet zorg en dwang (Wzd). Onlangs is er een vernieuwd Wzd stappenplan ontwikkeld. Daarnaast vindt u in onze agenda diverse webinars met betrekking tot de Wzd.
Medicatieveiligheid
Bij het bewaren en verstrekken van medicatie door zorgverleners zijn er wettelijke verplichtingen waar aan voldaan moet worden. Niet alle zorgaanbieders zijn hiervan op de hoogte. Ook moeten alle afspraken worden vastgelegd. Zo wordt het risico op het maken van fouten beperkt.
Instituut Verantwoord Medicijngebruik
Het IVM is een onafhankelijke organisatie die zorgorganisaties helpt om het medicatieproces beter en veiliger te maken. Zo hebben zij allerlei informatie beschikbaar en bieden zij e-learnings aan. Ook hebben zij (gratis) spreekuren waar u al uw vragen kunt stellen over medicatieveiligheid.
- Donderdagochtend van 09:00 tot 10:00 uur
- Dinsdagmiddag van 14:00 tot 15:00 uur
Bel 0888 800 400 en vraag naar ‘het telefonisch spreekuur medicatieveiligheid’.
Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
De inspectie toetst of er een op maat gemaakte meldcode is voor de organisatie en of de meldcode bekend is bij alle medewerkers. Ook dit is een belangrijk aandachtspunt voor startende zorgaanbieders. Het werken met de meldcode is in de volgende sectoren verplicht, namelijk:
- gezondheidszorg;
- onderwijs;
- kinderopvang;
- maatschappelijke ondersteuning;
- jeugdhulp;
- justitie.
Methodisch werken en dossiervorming
Bij een kwart van de getoetste organisaties in de gehandicaptenzorg waren de dossiervorming en het methodisch werken niet op orde. Met een elektronisch cliëntendossier (ecd) zorgt u niet alleen voor structuur, maar ook voor veilige opslag van (persoonlijke) gegevens van cliënten. Verder is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over het maken van een plan van aanpak, de evaluatie en het bijstellen van doelen/wensen. Als u wilt kunt u, als lid van BVKZ, gebruik maken van de diensten van onze samenwerkingspartner ZilliZ.
Registratie en diploma
Bij het in dienst nemen van medewerkers, maar ook bij het inhuren van ZZP’ers, bent u wettelijk verplicht om te controleren of zij geschikt zijn voor het werk en of zij daarvoor de juiste papieren hebben. Dit heet de ‘vergewisplicht’. Ook moet u kunnen aantonen dat uw medewerkers over de juiste diploma’s beschikken. Een kopie hiervan moet aanwezig zijn in het personeelsdossier.
Wet- en regelgeving
Zorg dat u op de hoogte blijft van veranderingen in wetten en regels. BVKZ houdt haar leden op de hoogte van deze veranderingen door middel van de nieuwsbrief.
Bent u nog geen lid van BVKZ? Klik hier voor meer informatie en hier om lid te worden.